tesa professzionális maszkoló szalag
Melyik ragasztószalag melyik munkához megfelelő?

Melyik ragasztószalag melyik munkához megfelelő?

Az, hogy egy ragasztószalag biztonságosan tart-e egy adott felületen, és el lehet-e távolítani anélkül, hogy maradékot hagyna maga mögött, a szalag tapadásától és a felszíntől függ. De melyik a legjobb szalag egy adott felületre?A ragasztószalagokat felületek védelmére és munkaterületek megjelölésére használják bel- és kültéren egyaránt

A megfelelő ragasztószalag kiválasztása számos tényezőtől függ:

  • A védelemre szoruló felület (például: a felülethez való tapadás, illetve a felület tapadással szembeni ellenálló képessége; vegyi és mechanikai behatások; sima, durva, strukturált)
  • A használat tervezett hossza
  • A tervezett alkalmazás (például: vakolat vagy stukkó, bevonat)
  • Beltéri vagy kültéri használat (például: hőmérsékletnek, időjárásnak, UV-sugárzásnak ellenálló)
read more

Ragasztási feltételek

tesa professzionális maszkoló szalagok
tesa professzionális maszkoló szalagok

A maszkolandó felületnek száraznak, portól, olajtól, zsírtól mentesnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelő tapadást biztosítson.
A ragasztószalag használatához (felhelyezéséhez, eltávolításához) +5 °C (41 °F) és +40 °C (104 °F) fok közötti hőmérséklettartomány szükséges. Ha a szalag már a helyén van, a hőmérséklet a jelzett tartomány alatt vagy felett is lehet.
Ha +5 °C (41 °F) alatti vagy +40 °C (104 °F) feletti hőmérsékleten szándékozik alkalmazni a szalagot, akkor speciális ragasztószalagokat kell használni. Ha a maszkolandó elem várhatóan lényegesen magasabb hőmérsékletnek lesz kitéve (például +60 °C vagy 140 °F felett), amikor a szalag már a helyén van, akkor különleges intézkedésekre van szükség, beleértve speciális (például akrilát ragasztóanyagos) ragasztószalagok használatát, a dupla maszkolást és hasonlókat.
Az akrilát ragasztóanyagos ragasztószalagok általában UV-állók, és alkalmasak a magasabb hőmérsékletekhez.
Ha ezen felül mechanikai igénybevételnek is ki van téve, akkor ajánlatos lehet kiegészítő ragasztószalag, például egy rétegnyi PVC szalag használata a hőálló, UV-álló szalag tetején. Részletes információkat lásd a ragasztószalag gyártói által kibocsátott műszaki adatlapokban.
Ha kültéren tervezi használni a ragasztószalagokat, akkor biztosítani kell, hogy a használt szalag ellenálljon a csapadéknak és nedvességnek.